Tazecik Albümler: Franz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right Action




Tazecik Albümler köşesinde bu hafta taa İskoçya’nın Glasgow kentinden konuk olan Franz Ferdinand var. 2002 yılında Alex Kapranos, Bob Hardy, Nick McCarthy ve Paul Thomson tarafından kurulan grup ilk çıkışlarını “Take Me Out” şarkılarıyla yaptı. 2004 yılında çıkardıkları ve kendi adını taşıyan albümlerinin 2. Teklisi olarak piyasaya sürülen bu şarkı Birleşik Krallık listelerinde 3 numaraya yükseldiğinde artık kendilerini herkes çoktan tanır olmuştu. İlk etapta isimlerini duyurduktan sonra gelen ödüllerin ardı arkası da kesilmedi zaten. Grup aynı yıl Mercury Müzik Ödülünü aldı ve “En İyi Grup” ile “En İyi İngiliz Rock Hareketi” dalında 2 Brit Ödülünü de evine götürdü.
(Archduke Franz Ferdinand - Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand)
Grubun isimlerinden de biraz söz edelim. Grubun ismi “Franz Ferdinand”, “Archduke” yani Türkçesi ile “Arşidük” adında bir yarış atından geliyor diyebiliriz. 2001 yılında “Northumberland Plate”i kazanan “Archduke” adlı attan dolayı, akıllarına Avusturya Arşidükü olan “Archduke Franz Ferdinand” geldi.

Avusturya-Macaristan Arşidükü olan Franz Ferdinand Saraybosna sokaklarında, eşi Sophie Chotek ile beraber üzeri açık otomobiliyle gezerken, 28 Haziran 1914 günü saat 01.15’te suikaste uğradı. Sırp suikastçi Gavrilo Princip’in tabancasından çıkan kurşun arşidükün boynundan girip çıkarak arkasında duran eşine saplandı. Franz Ferdinand ve eşi Prenses Sophie suikastte öldüler.


Bu nedenle de Avusturya-Macaristan, suikatten sorumlu tuttuğu Sırbistan'a savaş açarak 1. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden oldu. Yani İskoç grup “Franz Ferdinand” da Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand’ın ölümünün 1. Dünya Savaşı’nın başlamasındaki görünür neden (patlak vermesi de diyebiliriz) olmasından ve “Franz Ferdinand” kelimelerinde yer alan aliterasyon(ses ya da hece tekrarı) olduğunu iddia ettikleri söz sanatından dolayı bu ismi aldılar.
                                                                                (Franz Ferdinand ve Eşi Sophie)


                    (Suikastte ölen Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand ve eşi Sophie)

Grubun isminden de bahsettik. albümleriyle devam edelim. Grup, 2. albümü olan “You Could Have It So Much Better” da çıktığı 2005 yılında, Amerika ve Birleşik Krallık’ta listelerinde en çok satan albümler listesine girdiği için Amerika’da “Platinum-Selling Album” ve Birleşik Krallık’ta “Gold-Selling Album” ünvanını aldı. Bu albümün en çok çıkış yapan şarkısı da “Do You Want To” oldu.

3. albümleri “Tonight: Franz Ferdinand” albümünü de 2009 yılında çıkaran grubun ekendilerine en çok kazandıran şarkısı ise “No You Girls oldu.

4 yıl aradan sonra geçtiğimiz aylarda da yeni albümü “Right Thoughts, Right Words, Right Action”ı çıkaran İskoç grubun albümü Eylül ayında Birleşik Krallığın albüm listelerine 6 numarayla yerleşirken, İndie listelerinde 1 numarada yer aldı.




Çıktığı günden bu yana büyük bir başarı gösteren albümde şirin ve neşeli birçok şarkısı yer alıyor. Ben de size önerebileceğim şarkıları sıralamak istiyorum: “Love İllumination”, “Right Action”, “Evil Eye”, “Goodbye Lovers & Friends”, “Fresh Strawberries”, “Stand On The Horizon”, “Bullet” ve “The Universe Expanded”. Önermediğim; ancak dinlemek isteyenler için yazabileceğim diğer şarkılar ise şöyle: “Treson! Animals” ve “Brief Encounters”.

İzlemek isteyenler için video klipleri de atalım. Ben en çok Evil Eye’ın klibini beğendiğimi de belirteyim J Mutlaka izleyin:


                                                    Yeniden görüşünceye dek müzikle kalın :)
                                                                            Deniz Damla ÜNSAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder