OTOMATİK PİKAP’TAN HAFTANIN HİKAYESİ: POLLY


            Ekim ayından beri her cuma saatler 18.00'i vurduğunda şarkıların hayat hikayeleri, Otomatik Pikap'ta Radyo Hacettepe dinleyicileriyle buluşuyor. :) Bu hafta Pikap'ı kaçıranlar ve hikayeleri bir kez daha duymak isteyenler için hikayelerimizden birini blogumuza taşıyalım istedik.
            Şarkımız, Nirvana’nın 1991 çıkışlı Nevermind albümünde yayınladığı Polly. Parça, Kurt Cobain'in bir gün gazetede okuduğu bir haber üzerine yazılır. Şarkıda "Polly" olarak bahsedilen kişi, 14 yaşında, kaçırılıp işkence ve tecavüze uğrayan küçük bir kız çocuğudur. Şarkı, sözlerinde "Polly"nin nasıl işkence gördüğünü anlatır.
Olay, 1987 yılının Ağustos ayında gerçekleşir. Polly, bir konser çıkışı eve dönmek için Gerald Arthur Friend'in arabasına biner. Friend, Polly'yi alıkoyar ve onu yaşadığı yere götürür. Saldırıdan sonra Arthur Friend yakıt almak için bir benzin istasyonunda durduğunda, Polly Friend'in elinden kaçmayı başarır. Gerald Arthur Friend yakalanır ve hapse mahkum edilir. Friend, 27 yıl öncesinde de benzer bir suçtan yargılanmış ancak sonrasında serbest kalmıştır. Olay, gazetelerde yayınlanır. Ve Kurt Cobain gazetesini okurken bu haberle karşılaşır, ortaya bu beste çıkar.



Grup, parçanın Nevermind albümünde yayınlanmasından önce de şarkıyı cinsel istismar mağdurları adına düzenlenen yardım konserlerinde çalar. Şarkı başlangıçta “Hitchiker”, yani “otostopçu” ve “Craker” olarak adlandırılır, son haliyse Polly’ye dönüşür. Bob Dylansa, şarkıyı dinlediğinde Kurt Cobain için “bu çocuğun kalbi var” demiştir.
Otomatik Pikap’ta bu hafta şarkıda “Polly”nin hikayesinden bahsetmiştik. “Polly” olarak adlandırılan bu kişiyi Nirvana sayesinde andığımızı söyledik, ancak bu kızın hayatının devamında neler yaşadığını, neler hissettiğini pek bilmiyoruz. Bu noktada, müzik dünyasında önemli yer edinmiş iki kadından bahsedelim istedim: Biri, henüz 12 yaşındayken tecavüze uğrayan, kendi ifadeleriyle ruh halini bununla örtüştürebileceğimiz Fiona Apple. Apple, olayın kendisinde yarattığı hisleri Sullen Girl şarkısında anlatıyor. Şarkı, Apple’ın ilk albümü Tidal’dan.
Bahsetmek istediğim ikinci kadınsa, henüz bu kadar ünlü olmasından önce, bir performans çıkışı hayranı olduğunu söyleyen kişinin yine işkence ve tecavüzüne uğrayan, olayın yarattığı travmayla tüm mağdurlar gibi tüm hayatı değişen Tori Amos. Amos, bu olayın ardından yıllarca sessiz kalmıştır. Ancak sonrasında “Me And A Gun” şarkısını yazar ve hissettiklerini burada anlatır. Me And A Gun, Amos’ın konserlerinde transa girerek söylediği ve kaydında hiçbir çalgı kullanmadığı bir şarkıdır. Tüm içtenliğiyle, o ana tekrar tekrar dönerek, tüyler ürpertici bir şekilde söyler Tori “Me And A Gun”ı. Müzisyen, şarkıyı söylemenin kendisi için gerçekten yorucu olduğunu söyler. “Ama”, diye devam eder sözlerine, “hakkında konuşulmayan o kadar çok şey var ki…” Ve sonrasında Tori Amos, RAINN (Rape Abuse and Insest) adını verdiği organizasyonu kurar. Sessiz kalmamak ve yardım eli uzatmak adına…
Bu insanlar, dünyada insanların başkalarının hayatını umursamadan yaptığı pek çok şeyden birinin kurbanı. Ancak yaşananlar hiçbir zaman unutulmasa da, insanların hayatına devam edebildiği o noktada ortaya büyük eserler de çıkıyor. Hatırlanması gerekense, bizim toplumumuz için mağdur edileni değil, mağdur edeni yargılamak ve hiçbir koşulda sesiz kalmamak… Bir sonraki hikayemizde görüşmek üzere…

                                                                                        Özen Pelin DURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder